Klem Los op de Waterdijk

19 augustus 2018

Eindelijk is mijn nieuwe roman er.

Klem Los op de Waterdijk.

Negen jaar over gedaan.

Lees meer over Klem Los

De nieuwe roman van Roeland Schweitzer, Klem Los op de Waterdijk, ligt vanaf 13 september 2018 in de boekwinkel.

De omslag van Klem Los op de Waterdijk en de achterkant AchterkantKlemLos

 

 

16 maart 2010

16 maart 2010

Dit weekend vertelde mijn schoonzoon dat hij het boek cadeau wilde geven, maar bij de boekhandel hadden ze het niet. Logisch zei de winkelier, dat boek is ook al een half jaar oud.
Over en uit. Mijn debuut is niet aangeslagen, geen recensies in belangrijke bladen, geen uitnodigingen om voor te lezen, maar wel dit boek, deze website, alle reacties., mijn tevredenheid over het boek. De website laat ik nog een jaartje staan, als verslag van dit project. Vanavond ontmoet ik Tommy Wieringa die komt voorlezen in de bibliotheek van Amerongen. Misschien kan ik hem boek nr 8 geven, hij staat immers achterop de kaft met de mededeling dat mijn boek doet denken aan zijn boek Joe Speedboat. Vind ik niet zo, trouwens, maar dat vond literair iets Geri Brandjes. Wie weet lukt het om een volgende roman te schrijven, er staat al van alles op papier.

Effectieve aanbeveelfactor > 1 ?

27 december 2009

Er zijn inmiddels tientallen reacties. Die lezers vinden het een mooi boek. Daar tussendoor klinken twee soorten kritiek.
1
Te veel, te lang. Hmm, dat kan, want ik wilde zo graag al mijn verhalen kwijt, misschien wel mijn enige kans.
2
De hard boiled Bukowski stijl zet soms kwaad bloed. Er staat geen diepgaand beschreven gevoelsleven in Onderwatermuziek. Tja, het is allemaal heel simpel, recht toe, recht aan. En het leven is ruw. Pats, daar rijdt iemand tegen de vangrail, boem daar is iemand gescheiden. Tss, daar kruipt die bij die in bed. Tussen de regels door, hoop ik, komt er in de muziek een steeds juichender gevoel, wat een ander geluid is dan de ruwe beschrijvingen.

Onderwatermuziek verkoopt ‘niet wonderbaarlijk hard’, aldus de uitgeverij. Hoe moet het dan een succes worden? Sommige lezers (familie, vrienden) kochten een paar exemplaren om weg te geven. Buiten die honderd eerste lezers die het boek kregen is er dus verder geen verkoop-stimulator, laat staan accelerator.

Blijft over de effectieve aanbeveel-factor.
Die moet groter dan 1 zijn.
Als dit zo is, dan neemt de verkoop toe. Is deze factor kleiner dan 1 dan houdt het ook vrij snel op. Zo simpel is het.

Groter dan 1, dat hoop ik natuurlijk, maar ik weet het niet en bij de uitgever weten ze dit ook nog niet, of ze willen me niet teleurstellen.

Haha, de euvele moed om nog iets toe te willen voegen aan de zee van fascinerende informatie die dagelijks beschikbaar is.
Tja, je schrijft omdat je schrijft.
En er groeit al weer een nieuw boek. Bloed kruipt.

Ik wens u een gelukkig 2010.

Langzaam maar zeker

3 november 2009

Zaterdagmiddag bij Broese in Utrecht heb ik geprobeerd wat flyers over mijn boek uit te delen. Dat kon ik dus niet. Drie flyers kwijtgeraakt, terwijl hordes bezoekers van deze boekwinkel zo ongeveer over mij heen liepen. De uitgever heeft me op mijn verzoek duizend flyers gegeven, die tegelijk  een kortingsbon op mijn boek zijn van 3 euro.  Een soort van 3000 euro die ik niet weet hoe te verspreiden. Vreemde gewaarwording. 

Het boek ligt in veel boekwinkels, dat is al heel wat. De afgelopen maand zijn er een stuk of twintig reacties van lezers gekomen, allemaal enthousiast. Dat is ook niet niks. Verder is het vooral heel rustig rondom mijn boek. 

In november staan er vier advertentietjes voor Onderwatermuziek in de boekenbijlage van NRC. Cadeautje van een fan.

Langzaam maar zeker komen we verder?

week 3: Een wondertje?

6 oktober 2009

Het boek is nu ruim twee weken uit. De eerste groep mensen (vooral familie) heeft het uit en gaf een reactie.

 ‘Lijkt op John Irving’ zei mijn leraar Jac Vroemen. De vergelijking met Murakami van Jaap Peerbolte mag er ook zijn.  

‘Doet Denken aan Herman Brood.’  Tja, onvermijdelijk, ik leerde Herman vrij goed kennen toen hij 22 was en ik 16 en het boek gaat zeker ook over rock and roll.

Negatieve reacties, die hoor ik natuurlijk minder: ‘moest wel even wennen aan je schrijfstijl.’ Een lezeres vindt dat Erik maar niet echt volwassen wordt. Aardig is deze reactie: ‘Je hebt mijn nachtrust verprutst (2x). ‘ Mooi, maar een beetje te lang’, zei een lezeres. Een ander is echter al benieuwd naar het vervolg.

Door Jaap die Onderwatermuziek ‘echt geweldig’ vond, ga ik zondag aanstaande naar Cuby & the Blizzards in de Gigant in Apeldoorn.

Ik kijk in boekwinkels of Onderwatermuziek er ligt, soms wel, soms niet. ‘Zal ik het voor u bestellen, meneer?’ Nou ehh, nee, ik koop wel een ander boek. ‘Kiestoon’, van Basje Boer, gekocht. Ze is een paar jaar van de Rietveld Academie. Een trend? Kunstenaars die een boek schrijven? Ook Anton Valens is kunstenaar en schrijft nu boeken waaronder het recente ‘Vis’.

Op een dag meldde de uitgever 8 bestellingen. Tja, zo duurt het een jaar voordat de eerste druk is uitverkocht.

En dan gebeurt er een wondertje. Een dame laat weten dat het boek meer aandacht verdient en ze wil 1000 euro betalen voor een paar advertenties in de boekenbijlage van NRC Handelsblad. Ik bericht de uitgever, maar die is al dagen in vergadering.

Over drie weken verder.

Onderwatermuziek nu met 3 Euro korting!

1 oktober 2009

 Aktie van de uitgever: Onderwatermuziek nu (al) met 3 Euro korting.

Van € 19,95 voor € 16,95

Via leesditboek.nl kunt u een kortingsbon downloaden en printen.

Hiermee kunt u tot 1 januari 2010 Onderwatermuziek voor € 16,95 kopen.

week 1: De verwondering

21 september 2009

 De eerste 150 boeken van Onderwatermuziek zijn door de uitgever rondgestuurd naar vrienden en bekenden. Er gaan een paar boeken naar bekende popmuzikanten als Anouk en Henny Vrienten. Als deze ontvangers het een mooi boek vinden, dan kopen ze er misschien nog een, als cadeau voor iemand anders.

Zo moet het vuurtje op gang komen, want slechts 350 boekwinkels hebben Onderwatermuziek tot nu toe bij de uitgever besteld. Geen Ako, geen Bruna, geen Selexyz.

Ha, scherpe redenering: als je geen bewezen verkoopsucces bent, dan wordt je boek niet ingekocht (en wordt je geen verkoopsuccdes.  En ik ben ook al geen BN er. Nou vind ik BA-er wel genoeg (bekende Ameronger), maar ik wil wel graag dat veel mensen mijn boek lezen!

Blij met deze start en de geweldige presentatie. Het is wat, een roman geschreven!

Verwonderd kijk ik naar het boek. Poeh, dat is toch maar gelukt.

Presentatie Onderwatermuziek

19 september 2009

De presentatie van Onderwatermuziek was op 18 september in restaurant La Porte, de vroegere stationsrestauratie van station Driebergen.

Heel mooi feestje. Tientallen dierbare vrienden, soms van heel ver weg en van heel lang geleden. Bloemen, cadeaus.

Samen met Ferry van der Werff, gitaar en zangeres Manon Brugman heb ik een mooi stuk Onderwatermuziek gespeeld. Dat was leuk.  Foto’s komen later.

En een verhaal gehouden.

(more…)