Reacties

 Een goed boek? Te veel of juist te kort? Goed uitgewerkt of steken laten vallen? Ontroerend, inspirerend of afstotend?

Wat vindt u?

Spam en gescheld worden verwijderd, kritiek is prima.

Wat vindt u?

 1. Majlis zegt:

  Een ontroerend boek dat in hoog tempo een ingewikkeld leven van drama tot een mooi eind brengt.

 2. Wenneke zegt:

  Dag Roeland Schweitzer

  mooi is dat stuk in de tunnel, een wedergeboorte. Hoe je letterlijk schoongewassen overnieuwe kunt beginnen.
  Dit is ook het keerpunt. Prachtig boek, dankuwel.

 3. Loes zegt:

  Een geweldig boek!
  Dankjewel
  Loes Wolf

 4. Anneke zegt:

  Wat een boek zeg, het dondert maar door, driehondred paginas vol. Ik kan me goed voorstellen dat die Erik knettergek wordt. Die waanzin van dat afwassen, daar begint het al. Zo moet Bob Dylan zijn leven er ook ongeveer uitzien, denk ik. Het is leuke is dat dit boek het van binnenuit bekijkt. Bent u ook een popster geweest, meneer Schweitzer?
  Serieuze vraag hoor! Ik heb al even gegoogeld, maar misschien popjournalist?

  Anneke van Druten.

 5. Mevrouw G. van Mastenbroek zegt:

  Geachte heer Schweitzer,
  uw boek heeft ons geraakt, omdat het doet denken aan een vriend van ons. Zonder in details te treden, leeft hij ongeveer hetzelfde, in zekere zin kinderlijke en gevoelsarme leven als uw hoofdpersoon. Zeer herkenbaar. Op een gegeven moment ging dit gebrek aan diepte, an gevoelsleven in uw boek ons irriteren. Het bijzondere, realiseerden wij ons vervolgens, is dat dit exact is wat wij ook meemaken in het contact. Het is erg moeilijk precies aan te wijzen wat er mis is, maar er ontbreekt iets. Opmerkelijk.

  Vriendelijke groet,
  mevrouw G. van Mastenbroek, Amsterdam

 6. rudy zegt:

  Goed boek man, het heeft me gepakt.
  rudy

 7. G zegt:

  Hallo,
  mijn zus heeft afgelopen zaterdag haar huis “onder handen genomen’ en is daarna in een inrichting opgenomen. Net als Erik overkomt in Onderwatermuziek.
  Ik ondertekenm met alleen een letter: G.

 8. Marjolein en Hans zegt:

  Wat een groot prachtig levensboek! We zagen een ons zeer bekende zijn weg zoeken en vinden, zonder ooit ten onder te gaan. Het is een groot goed om zo min mogelijk van jezelf te verbergen, je zo te bevrijden, plezier te hebben.
  Onze groeten
  Marjolein, Hans

 9. Miranda zegt:

  Heb genoten van Onderwatermuziek.
  Gelukkig nieuwjaar Zonnige groet,
  Miranda

 10. Albert zegt:

  Dag Roeland,
  10 jaar geleden werkten we samen. Nu las ik je boek. Ik hoorde je praten. Een goed tijdbeeld!
  Groeten, Albert

 11. mirjam zegt:

  Dag Roeland,
  Van mijn opa kreeg ik je roman kado. Daar heb ik van genoten! Letterlijk in 3 rukken was het boek uit. Een goed besteed weekend. Hoop dat je er zelf ook zo’n plezier in had om het te schrijven.
  vriendelijke groeten Mirjam

 12. els zegt:

  hallo roeland, je boek is dichterbij dan je misschien dacht. je vriend pee is vorige week in een afkickkliniek opgenomen.

 13. gert jan eik zegt:

  knap boek. lijkt zo simpel geschreven, recht voor zijn raap, maar ondertussen herkende ik mezelf voortdurend in de halve stappen en het onvermogen van de hoofdpersoon. het boek had wel wat korter gemogen en het eerste deeel is beter, maar dat neemt niet weg dat ik het achter elkaar heb uitgelezen en bovendien wilde ik reageren. buij deze. bedankt.

 14. Peter Vervat zegt:

  Hee roeland, ik sprak je al. Toen zeg jij dat je niet weet niet of er nog een boek komt, veel werk enzo. Hoezo man, dit is een prachtig begin, niet zueren, hup aan de gang en van de zomer klaar. Afgesproken?
  Hoi Peter

 15. Liselot zegt:

  Beste Roeland,
  Ik wil je graag complimenteren met je boek! Het kwam bij ons binnen net op een moment dat ik dacht, wat zal ik eens gaan lezen. Ik lees niet veel, enkele bladzijden voor het slapen gaan, maar goed, daar hecht ik wel aan. Dus jouw boek kwam op een goed moment. Ik begon te lezen, moest er eerst even inkomen, want in het begin is het nog niet duidelijk welke kant het opgaat met dat jongetje, maar op een gegeven moment zat ik er zo in, dat ik niet meer kon stoppen. Echt een heel gaaf boek!! Met heel veel plezier gelezen!! Er stond iets over Joe Speedboot, ook een leuk boek, maar ik vind jouw boek echt beter.
  Groetjes,
  Liselot

 16. Harold zegt:

  Geachte meneer Schweitzer,

  Mijn broer is ook junkie, daarom mag hij niet meer bij ons thuis komen, alleen nog op de verjaardag van mijn moeder. Hij is nu 24 en al vijf of zes jaar verslaafd. Wij denken dat er geen hoop meer is voor hem omdat hij erg agressief is, steelt en ook al een strafblad heeft. Hij heeft in een kliniek gezeten, maar daarna was het binnen een paar maanden weer mis. Door zijn verslaving ziet hij er verschrikkelijk ongezond uit, het is vreselijk om mee te maken. Uit uw boek begrijp ik, dat het toch nog goed kan komen. Daar ben ik blij mee, maar wat ik mis in uw boek is hoe erg het ook voor ons is, mijn ouders, mijn zussen en ik.
  Dank u wel voor uw boek.
  Harold

 17. Merel zegt:

  Iedere avond lees ik in Onderwatermuziek. Ach, die Erik met wie het leven zo op de loop gaat, ontroert mij zeer. Knap geschreven hoor!
  Hartelijke groet,
  Merel

 18. Jannie zegt:

  Goor, stompzinnig, oppervlakkig, grof, armoedig, zielig, dom, ijdeltuiterij, aanstellerij, onzin, ongevoelig, plat, onecht, sadisties en zo kan ik doorgaan. Een ding moet ik je nageven, ik kon er niet vanaf blijven. Ben benieuwd of je deze laat staan
  Jannie Blom, Groningen
  Nog eentje: psychologie voor amateurs! Zulk soort nepboeken moesten ze verbieden.

 19. jeroen zegt:

  Hee man, ik snap het. Die Karen dat isJohn Lennon, want die is ook vermoord in Central park!
  gaaf hoor< jeroen

 20. pieter honhoff zegt:

  Hallo Roeland,
  Ik heb je boek in vier dagen uitgelezen! Vooral natuurlijk omdat ik graag wilde weten hoe het met Erik afliep, best spannend.
  Heel mooi hoe je in het begin in kindertaal schrijft & je woordenschat & waarnemingen allengs uitbreidt.
  Bedankt voor je mooie boek.
  Met hartelijke groeten,
  pieter honhoff
  Spalding, Australië

 21. linda van beek hoogeveen zegt:

  meneer schweitzer, uw boek is te veel. Ik heb het uitgelezen,ja, maar in de tweede helft gebeurt niks nieuaws meer, behalve dan de dood van karen en dat ie een zoontje heeft. Wat denkt u zelf? Ik vond het wel spannend trouwens en ik heb het voor school gelezen.
  groet, linda van beek.

 22. Annemiek Gerritsen zegt:

  dag Roeland,
  ouwe gek, klein burgermannetje. Je boek is gewoon wat jij niet gedurfd hebt, maar wel zou willen. Ja, je wilde wel de kicks naturlijk, maar niet de pijn. Daarom ben jij een brave borst en is je Erik een getikte held. Zoeits toch?
  Verstandige keuze van je hoor, je kunt beter domweg gelukkig zijn, dan een dramatische ster. Ik cvond het ene mooi boek!
  Doei,
  Annemiek

 23. Hans van de Broek, Driebergen zegt:

  Dag Roeland,
  Zo af en toe staat er iets in de lokale kranten over wat je doet. Toen ik hoorde dat je een roman geschreven had, dacht ik meteen die wil ik lezen. Het boek was echter heel anders dan ik verwachtte. Ik had een paradijselijk verhaal in mijn hoofd, veilig en zonnig. Dat was het dus niet, het was meer een ‘alleen op de wereld’ verhaal. Eerst merkte ik dat ik er boos over was, maar ik kon niet ophouden met lezen. En geleidelijk aan begreep ik je boodschap. Je bent niet alleen, er is altijd een vonk die je verbindt met het leven. Ondanks het grote verdriet in het boek, vond ik het uiteindelijk een hoopgevend boek. Niet slecht!!
  Dankjewel.

 24. Sophia V. zegt:

  Onderwatermuziek was mooi. Vlot te lezen. Wat het verhaal knap veel licht gaf in mijn ervaring was de lieve, vertrouwde, zachte aanwezigheid van broertje Ko; een kerntje van innerlijke sterkte en warmte waar Eric naar kon reiken. Want soms was de ellende wel zwaar! Hoe dan ook, het was fijn om te lezen. Romans zijn niet biografisch, maar in zekere zin zijn er toch zuivere, eerlijke spiegelbeelden van een echt leven die het echt en te-herkennen maken voor de lezer.

 25. Marja Oosterman zegt:

  Hi Roeland,
  Ik moest denken aan de volgende uitspraak van de Tibetaanse monnik Bönpo Rinpoche:

  ‘Je kunt in je zelf gaan geloven. Je kunt gaan geloven dat je een goed mens bent. Maar het enige waaruit blijkt dat je een goed mens bent, is als je iets goeds doet.”

  XX
  Marja

 26. Hans Eering zegt:

  Dag roeland,
  Twee jaar geleden volgde ik een training bij je. Nu heb ik je boek gelezen. Het was niet zo romantisch als ik me had voorgesteld, maar hard en rauw. Het loopt ook niet goed af, want de dood van Karen vind ik een triest dieptepunt, maar aan de andere kant komt Erik wel nog op zijn pootjes terecht. Een beetje, want het is net of hij maar niet volwassen wil worden toch? Verknipt blijft hij wel. Misschien wel begrijpelijk met zo’n geschiedenis. Mooi vind ik zoals je over de kracht van muziek schrijft. En ook wel hoe Erik heel dicht bij de mensen blijft uit zijn jeiugd eigenlijk. Nou ja, ik heb het in drie dagen uitgelezen. Voor mijn werk zat ik in een hotelletje en dan heb je ’s avonds niet veel te doen. Met presenteren gaat het trouwens heel goed. Bedankt voor het boek en succes ermee.
  Hans Eering.

 27. Hester zegt:

  Wat is dat Svannah by bij bestellen?

  Dag Hester,
  je hebt geen e-mail adres achtergelaten, dus maar zo.
  Savannah Bay is een bijzondere boekhandel in Utrecht, gericht op kwetsbare groepen. Denk aan lectuur over homosexualiteit, genderstudies, maar ook ruimer. Toevallig vierde deze boekhandel dit weekend haar 25 jarig bestaan met een mooi feest met dichters en muziek en een eigen uitgave.
  Zie http://www.savannahbay.nl
  Ik ben heel blij (en ook wel trots) dat juist zij mijn boek extra verkopen en je kunt er online bestellen. Aanbevolen dus.

 28. Suzanne van Stratum zegt:

  Mooi boek! Het eerste deel las als een trein, en toen had ik in no-time ook de rest gelezen. Mooi geschreven!

 29. Marijke zegt:

  Dag Roeland,
  Onderwatermuziek heb ik in een ruk uitgelezen in Frankrijk.
  De allerlaatste regel frappeerde me. Het is de laatste regel van een Ierse reiszegen en ik spreek die regels wel eens uit aan het eind van een huwelijkstoespraak.
  Een fijn boek om te lezen!
  Marijke

  May the road rise to meet you
  May the wind be always at your back
  May the sun shine warm upon your face
  the rain fell soft upon your fields
  and until we meet again
  May God hold you in the palm of his hand.

 30. Een straatgenoot zegt:

  Mijn complimenten voor je prachtige roman. Joe speedboat heb ik met enige moeite uitgelezen, in tegenstelling tot jouw boek.
  Een hartelijke groet, M.H.

 31. Riet van Hunnik zegt:

  Prachtig boek! In één adem uitgelezen tijdens een vakantie op een warm eiland aan de rand van het zwembad met zicht op zee. Veel water dus!
  Ideale omstandigheden. Vooral Ko vond ik een verrassend personage, subtiel maar toch steeds aanwezig.
  Heb ervan genoten. Kijk uit naar het volgende boek.
  Complimenten aan Roeland.
  Liefs, Riet

 32. De balans zoeken tussen het volgen van je hart
  en altijd weer je eigen gedachten. Ko, als je hart,
  en het mooie dapper zijn. De groei op de weg van vertrouwen. Stevige rock en roll en bij behorende uitdagingen. Zo ontroerend verteld. Niet in 1 ruk uit kunnen lezen….echt too much.
  Super, gefeliciteerd. Dikke knuffel van Caroline

 33. angelique seffelaar zegt:

  In één ruk uitgelezen. Wat een prachtig, aangrijpend en ontroerend verhaal!
  Even geen woorden voor, wél klank…een oceaan vol. Met mijn hart vol muziek, dank je wel voor het schrijven van dit overweldigende boek, Roeland.

 34. In de wachthal van het vliegveld Istanbul was ik zo verdiept in Onderwatermuziek dat toen ik even opkeek ik zag dat iedereen al de slurf in was verdwenen. Ik zat er nog in mijn uppie. Boek dicht, snel het vliegtuig in en geboeid verder gelezen.
  Ik heb genoten. Vond in het boek de beschrijving van de mooie jaren van weleer, geschreven in een korte stijl die me wel aanspreekt en met humor en veel fantasie.
  Een positief verhaal waarin de liefde voor het leven centraal staat en blijkt alle moeilijkheden te kunnen overwinnen.
  Bij de onthulling van de vierhoeksverhouding speelde de gedachte aan de Ontdekking van de Hemel even door mijn hoofd. Voorwaar als compliment bedoeld.

 35. Gerard Schotsman zegt:

  Omdat ik Roeland goed ken ben ik er toch maar in begonnen, want eigenlijk lees ik nooit romans. Ik kon het nauwelijks neerleggen. Wat een prachtig boek. Dank je wel Roeland

 36. Kasper Spoelstra, Utrecht zegt:

  Kreeg dit boek omdat er Kasper in voor kwam. Nou kan ik niet gitaar spelen, maar ik vond het toch een mooi boek. Best veel ook, ik heb nog nooit zoon dik boek gelzen.
  doei Kasper.

 37. Laetitia Schweitzer zegt:

  Af en toe tranen van ontroering,
  dank je wel voor dit boek.

 38. Hans Laban zegt:

  Ontroerende vertelling!

 39. Livia Jacobs zegt:

  Erik is eigenlijk een hele stoere, sterke, maar ook zachte en gevoelige en ook faire jongen, hoe hij omgaat met alle wederwaardigheden die zich in zijn leven, gewild en ongewild, voordoen.

  Zijn ontwikkeling van klein kind tot gesettelde man heb ik met bewondering en ontroering gelezen.
  Erik’s uitvinding van Ko om zijn eenzaamheid op te heffen, de ontknoping die ook weer naar de titel verwijst, het huis aan het einde samen met Isabelle; allemaal prachtige facetten.

  Schrijfstijl en schrijftaal lezen voor mij heel prettig; niet te lange zinnen, jeugdig taalgebruik, no nonsens, maar toch licht spiritueel en opmerkingsvol.

 40. Marian de Ruyter zegt:

  Een mooi, ontroerend en melodieus boek.
  Ik kijk uit naar het volgende boek over Erik en de anderen.

 41. Jaap Peerbolte zegt:

  Nou, ik heb het uit. Elke avond een stukje voor het naar bed gaan en elke keer weer benieuwd naar hoe het verder gaat met Erik. Soms zit je je te verbijten: ‘kom op joh, maak er wat van!’ Maar je wordt meegenomen in het slepende van zijn lot. Een fijn en lekker geschreven boek, soms Kees de Jongen, soms Murakami en vooral Roeland. Nou Roeland, vanavond naar Cuby en eens kijken hoeveel Eriks er in de zaal rondlopen. If you don’t help me woman, I’m gonna find me somebody else, woeawoeadoepdoep.

 42. Een prachtboek wat je in de greep houdt. Wat een mooie transparante zinnen, poetisch en vol van betekenis. Erik, Isabel, Jaap en Corinne worden als familieleden met wie je meeleeft, die je wilt opbeuren en voor wie je blij bent als ze hun plek vinden.
  En wat een mooie, gelaagde beschrijvingen van muziek!
  Kopen dat boek!

 43. Janneke Sinot zegt:

  Wauw, wat een mooi boek. Leuk om zo’n heel leven mee te lezen. Mooi ook hoe sommige zinnen je kunnen raken. Op pag. 83 bijvoorbeeld: “De laatste zin wil ik doorstrepen, maar ik doe het niet, want dat staat zo slordig.” Prachtig.

 44. ceciel schweitzer zegt:

  Na enkele bladzijden was ik al vergeten dat ik de schrijver persoonlijk ken en begon het verhaal op authentieke manier te leven. Ver boven het niveau van de gemiddelde ontwikkelingsroman.
  En misschien wel het belangrijkste: voegt wat toe aan leven, denken en voelen.

 45. Jac Vroemen zegt:

  Het is een goed boek. Niet zomaar een eersteling, het is een sterke roman. Omdat we nu eenmaal willen vergelijken: grote Amerikaanse vertellers als Philip Roth en John Irving komen in me op.

  En wat de inhoud betreft, natuurlijk het leven van Herman Brood!

  Het boek heeft een sterke verhaallijn, en een verrassend heldere structuur, zeker gezien het vele materiaal dat erin verwerkt wordt. Ik kan nergens losse endjes ontdekken.

 46. Wat een prachtboek! Een enorme vaart, terwijl er juist ook zo ontzettend veel oog is voor detail. Herkenning van een tijdsbeeld in het begin ook, maar vooral de sfeer is schitterend. De hoofdpersoon lééft. Een absolute aanrader.

 47. Marie Brummelhuis zegt:

  Een prachtig boek. De sex, drugs en rock-n-roll vormen een spannende buitenkant. Maar tussen de regels door gaat het om iets veel mooier. De muziek, de stilte, de eenzaamheid, de troost van de tuin en de liefde. Vooral over de liefde.

  Het boek doet me denken aan ‘Eten, bidden en beminnen’ omdat Erik zoekt en vindt, net als Elizabeth.
  Het verschil is dat Onderwatermuziek subtieler is en minder uit is op effect. En daardoor veel meer raakt.

 48. Bas Holzhaus zegt:

  Het leest als een trein, is moeilijk weg te leggen als je eenmaal bent begonnen. Maar daardoor ook weer zonde om in één keer uit te lezen.

 49. Edith zegt:

  Ik werd meteen gepakt door de sfeer. Fijn geschreven. Snel verder lezen!

 50. Eline Walda zegt:

  Een sneak preview mogen lezen, en dit smaakt naar meer! Fijne schrijfstijl.

Wat vindt u?